hye..

Selamat datang ke blog OuR LiFe, OuR StOrY. Semua hasil tulisan merupakan pendapat peribadi. Enjoy viewing!!

Friday, April 1, 2011

Pengasuh..

assalamualaikum n slamat arie Jumaat...

bile tibe je arie Jumaat, mama memang sangat suke giler.. lagi2 kalu Sabtu xde aktiviti kat kolej. suke bukannye ape.. bley bangun lewat sket. hehehe..

arie ni, nak cite pasal pengasuh bebudak nih.. sepanjang 6 tahun ++ ni, dorang dah tuko pengasuh seramai 5 orang... mak..!! ramainye... n kenape mama tukor2 pengasuh? ade sebab2nye.. jom sambung bace cite kat bawah ni..

pengasuh pertama
pinjam gambo opah si upin ipin

nama : makcik opah
umur : dah 50++
tempoh mengasuh : 1.5 tahun
pengalaman : sangat ramai budak yg die dah asuh. meliputi kg melayu subang, dengkil, bandar baru salak tinggi n skang kat nilai.
reason x mengasuh : die pindah umah. anak2 die keje area kajang...
komen mama : sangat puas hati mase opah mengasuh dorang. sedih rase bile die kate die nak pindah. bebudak pon suke kat die..

## yg bestnye opah ni, anak die yg bongsu adelah twin okeh... sepasang lagi tu!!


pengasuh kedua

nama : bebudak panggil umi
umur : around 25++ (mase jage budak ni)
tempoh mengasuh : 2.5 years
pengalaman : ade 2 org anak, pernah kerja kat taska n die jage anak kawan mama
reason x mengasuh : ade kes yg sangat sensitif yg x bley nak share ngan korang kat sini!! sob sob..
komen mama : tahun pertama die jage, mmg sangat puas hati. mama perasan perubahan die start die dapat lesen memandu. tp, mama x salahkan die 100%. mama pon salah gak. kekadang, kite x sedar yg perbuatan kite tu x disukai orng. so please ye u all... kalu x suke or x bekenan, tolong laa bagitau.. kite x nampak kesalahan kite unless org bgtau. tapi, care bagitau tu pon penting ye..
tapie, die jage anak kawan mama mmg ok. n sampai skang, kawan mama tu still ntar anak kat die. kawan mama tu pon dah ade 4 org anak.
x tau la ye... maybe die x ngam ngan najwa kot..???

## kalu anak korang nampak sedih or trauma kalu nak dihantar ke taska / umah pengasuh, jgn wat x tau je tau.. find out nape dorang macam tu..dulu, bebudak ni, baru cakap nak g umah umi... dorang akan menangis secara berjemaah.. tp, alhamdulillah.. mama n umi still ok. kalu jumpe, still bley borak2.

cukup la 2 dulu... isnin nanti mama cite lagi yep...

(pics from en. google)

3 comments:

siti norhana said...

wah memang ramai....! Rezki ko...
Ramai pengasuh, ramaila kawan....

lin said...

a'ah... syok tu!!

Anonymous said...

Salam, sy nk tnye boleh? Apa yg blaku dgn pngasuh kedua akak? Sbb sy pun rs xsedap hati tgk pengasuh sy mcm bermasam muka dgn sy. Ank sy br 4bln, masih kecik n blom nmpk ada kesan trauma atau bley cite pngalaman dia di rumah ngasuh. Xde idea knape pngasuh tu mcm nmpk xsuke je bila sy dtg htr atau amek anak sy. Klau xkeberatan, boleh share story akak dgn sy, mn tau sy boleh amek iktibar ke...Boleh email sy nursyaz@gmail.com. tq.