hye..

Selamat datang ke blog OuR LiFe, OuR StOrY. Semua hasil tulisan merupakan pendapat peribadi. Enjoy viewing!!

Friday, December 30, 2011

Doa Yang Dihijrahkan..

AWAS : Entry panjang & mungkin menyebabkan gejala ngantuk.. hahaha..
Assalamualaikum..

saje nak share ape yang ditonton pada Rabu lepas di

.. tajuk nye seperti dia atas ..

Doa Yang Dihijrahkan

we all (mama n si najlaa najwa) memang slalu gak la mengikuti cerita di Skrin di 9 sebab anak2 dara mama nie mmg suke layan cite melayu. memula tgk promo, cam biase2 je crite nih.. tapie, layankan je la anak2 nak tengok...

dibintangi oleh Bell Ngasri n Zamarul sebagai pelakon utama. crite pasal due org anak yatim piatu (mak ayah dorang meninggal xcident mase dorang kecik lg). n dorang ni dok kat umah pusaka parents dorang n di'pantau' oleh family tok imam.

abangnye (Zamarul) seorang yg bercite2 tinggi. nak kejayaan, nak kekayaan, nak umah beso, isteri cantik, nak kete lawo. adiknye plak (Bell) yang biase2 je. Bell mase kecik slalu dibuli oleh budak2 kampung n abang die slalu backing die. dari situ, die rase die perlu berbakti, berbudi n ber segala2 nye utk abang die..

dah beso, abang nye berjaye capai ape yang dicita2 kan... 3 tahun x balik jenguk (even x ctc si adik ni) langsung, aleh2 balik bwk bini cantik.. abangnye rase yg ALLAH dah perkenankan sume doa2 die... die dapat kejayaan, kekayaan, dapat beli umah n keta beso, dapat bini cantik n budiman...
bile die balik, die dok konon2 bg motivasi kat adik die... kate adik die perlu berubah.. perlu lebihkan doa n kusyukkan solat. sebab die kate bile die berdoa, die doa bersungguh2 sampai ALLAH makbulkan doa2 die.. n ajak adik die dok ngan die kat bando... n his adik said... "takpe la bang.. bior la adik kat kampung ni je..."

after that, abang die wat prangai lagi... x ctc langsung adik die for another 6 months.. sianla si adik nie dok terindu2kan abang die... p mengadu kat tok imam yg ade anak pompuan (yg suke kat si adik ni)... n ade sorang mamat kat kg ni (x ingat name) yg suke dok mintak duit kat adik..

anak tok imam soh adik melawan. one day, adik nie x mo bagi duit bile mamat td mintak (adik suke memancing, lokasi babak ni kat tepi sungai.) then, die melawan (tp x de adegan tumbuk2 ye.. hehe..) suddently, si mamat nie terjatuh dlm sungai.. si adik memula teragak2 nak tolon but at last die tolon gak mamat nie..
n... n.. mamat ni insaf.. mintak maap kat adik...

yg abang plak bergumbira sbb kunun2 berjaya dpt projek 40 million.... adik kat kg dok sedih2 rindukan abang n si adik ni slalu sakit2 (kene sawan). but when abang x dapat projek tu, die mula kelam kabut.. he went back to kampung n ask his adik to sell their house, land n all the sawah utk tampung kerugian die...

n si adik ni, dengan senang hati menolong abang die nih.. even die sebenarnye dah mewakafkan sebahagian besar tanah utk kegunaan org kampung. (lokasi di kebun) abang ajak adik duduk ngan die lepas sume tanah n rumah dijual. but adik refuse to go with him... ape lagi, naik hantu la abang nih.. sampai die kata.. "x pe la dik... ko tumpanglah kat tanah ko sendiri sampai ko mati!!" n adik jawab "ye la bang.. biarlah adik menumpang di tanah sendiri sampai adik mati..." then si abang yg marah trus pegi.. but adik cakap "abang kalau marah mesti pegi warung mak mah (ni mama agak2 je name warung) kan.. buleh tolong belikan char kwe teau.. adik teringiiiin sangat nak makan..." then abang trus jln without toleh2 pon kat adik...

anak pak imam tadie gi carik adik kat kebun (nak bagitau tok imam soh adik kawin ngan anak die). tekejut minah ni tengok adik dah terbaring ngan mulut berbuih2 (sawan die menyerang). n sampailah ajal si adik nie tadie...

(kat umah)
abang terkejut bile balik  umah (sambil jinjing char kew teau) nampak orang reramai kat umah die. then his wife bgtau yg she tried to tell him (through phone call) yg adik dah takde but he didn't answer her call. ape lagi.. berlarila si abang nie tgk jenazah adik die...

lepas selesai majlis pengkebumian, dorang balik umah n si abang ni duduk kat katil adik die... die amik songkok yg slalu adik pkai wat solat n ternampaklah sehelai kertas...

mase xcident yg menyebabkan parents dorang meninggal tu, si adik nie rupe2nye mengalami kecederaan teruk d bahagian kepala. kesan dr xcdent tu, menyebabkan si adik nie x bleh ingat byk perkara. tok imam kate, adik bukannye bodoh tp effect dr xcdent tu.. n die jugak selalu diserang sawan.. n lately, sawan die selalu sangat menyerang. that's why die x mo dok ngan bang sbb die x nak nyusahkan abang...

berbalik pada kertas yg abang jumpe td...

rupe2nye, itu kertas doa yg slalu adik bace after solat.. doa adik untuk abang.. adik mohon ALLAH tunaikan doa2 n impian abang.. abang nak kaya, berjaya, umah beso, kete lawa, isteri cantik... n berkat doa adik, ALLAH makbulkan doa2 abang.. n adik dah start berdoa utk abang dr die kecil lagi...

kesimpulannye?
crite nie banyak bagi pengajaran. yg baik, ikut.. yg x baik.. tinggalkan.. perasaan mase tengok.. bercampur2.. sebak, sedih.. bergenang air mata.. meleleh time abang dok marah adik kat kebun.. sampai najlaa prasan.. hehe.. ape la mama nih..
lakonan Bell n ZAmarul sangat berkesan.. best2..

hehehe... tu je utk arie nih.. chiaw.. thanx sbb sudie bace!

Thursday, December 22, 2011

Makanan Untuk Tingkatkan Metabolisma

dipetik dr iluvislam.com


Makan akan memerlukan tenaga yang tinggi jika anda bijak memilih makanan. Terdapat empat jenis makanan yang aktif kalori yang akan merangsang tubuh anda untuk menggunakan lebih banyak tenaga seterusnya membakar lebih banyak kalori.
  1. Makanan kenyal seperti daging, kekacang, buah-buahan dan sayur-sayuran. Kalori dari makanan ini akan membuat tubuh anda bekerja sebaik sahaja anda menyuap masuk ke mulut anda.
  2. Makanan baik untuk jantung seperti buah-buahan, sayur-sayuran, beras perang, bijirin penuh, dan serat. Selain sifatnya yang kenyal, makanan seperti ini juga kaya dengan fiber dan mengisi perut dengan cepat berbanding makanan lain yang sama jumlah kalorinya.
  3. Makanan pembekal tenaga seperti kopi, teh, dan dark chocolate. Anda boleh meningkatkan metabolisme anda dengan kopi dan teh; cuma perlu berhati-hati supaya tidak mengambil susu, creamer dan gula secara berlebihan. Teh hijau tidak mengandungi jumlah kafein yang tinggi tetapi ia kaya dengan catechins, sejenis antioksidan yang merehatkan metabolisme sebanyak 4%, iaitu lebih kurang 80 kalori setiap hari. Dark chocolate pula mengandungi catechins dan kafein, tetapi anda perlu mengawal pengambilan makanan ini untuk menghadkan lemak dan kalori dalam badan.
  4. Makanan yang ‘panas’ seperti lada, kayu manis, halia, bawang putih, bunga cengkih, cuka dll. Makanan seperti ini membantu membakar kalori dengan menggandakan tenaga selepas beberapa jam anda makan. Ia juga boleh membantu membakar 100 kalori setiap hari dengan merangsang reseptor saraf dan menghantar signal ke otak untuk membakar lemak. Makanan seperti ini juga akan meningkatkan metabolisme sehingga 12%.

Karaoke @ Music Star.BantingBaru

assalamualaikum allz...



aktiviti ni mmg dah beberapa kali we all wat. tp mama dorang g ngan ibu amni..
tetibe arie sabtu lepas trase nak g ngan anak2 plak..

Jumaat mlm, trus msg ibu amni (sbb nak rase meriah lagi.. haha..) ajak joint the club merumba2 kat karaoke tu...

n ibu amni bg respond yg baekkk punye.... yeay!! tp ade bodyguard akan ikut skali (bos besa n amin iman). buleh saje... mari kite LAYAN KAROK!!! hahaha...

waktu dijanjikan adalah pada jam 3 pm di depan  Music Star.BantingBaru (yg amek mase x sampai 5 min dr umah). mase we all sampai, family amni x sampai lagi... so, decide bwk anak2 keliling kedai.. hehehe...

around 3.15 gitu, trus la g msk pusat karok tu.. amik bilik beso sbb nak muatkan ramai org (sume skali 8 org). n bermula la seksi karaoke... yeay!!

lagu pertama, dinyanyikan oleh cik amni dayini... dengan berlatar belakangkan suare sumbang najlaa n najwa. n bermula jugak sesi rebut2 mic.. hehehe.. mase ni, amin n iman masih ok.. kool kentang..

dah lame2 dok kat dalam tu, jd agak huru hara gak la... tapi, secara keseluruhannye mmg seronokla... anak2 pon seronok, mak2 anak pon seronok (walaupon x puas nyanyi.. haha). we all abis karok around 5.20pm. mase balik hujan masih turun malu2 tp lom brenti lagi...

so.. ape pengajaran cite ni?? hehehe... pk la sendrey ye.. hahaha..

chow cin cau...

Tuesday, December 6, 2011

Happy Birthday Sayang!!

~ special dedicated to my daughters ~

to my dearest daughters najlaa n najwa

happy 7th birthday to both of you...
mama harap kakak n adik gembira n berbahagia selalu..
semoga menjadi anak yang mendengar kata, lembut hati, terang hati...

Ya Rahman.. Ya Rahim..
semoga anak-anakku menyenangkan hati
orang-orang yang berada di sekeliling mereka..
semoga mereka dapat berbakti kepada agamaMU,
keluarga, bangsa dan negara...
jadikanlah mereka sebagai hambaMU
yang mengikut segala perintahMu
dan meninggalkan segala laranganMU...

amin amin ya Rabbal alamin...

mama n babah sayang sangat sangat sangat sssaaaannnggggaaatttt kat korang tau!!!


n x lupa juga

SELAMAT HARI LAHIR
untuk abah / atok yang tercinta...

Hj Kanipan bin Sarman
semoga abah/atok mendapat yang terbaik dari-NYA
amin....


p/s ya kawan-kawan... my daughters n my father share tarikh lahir yang sama...

Monday, December 5, 2011

Anniversary

~special dedicated to my beloved hubby~

happy 8th anniversary... may Allah bless us always with joy n happiness.
thanx for always being there when i need u...

n

thanx 4 being a part of my life.


Thursday, October 27, 2011

Sup Cendawan Thumb UP!!

as salam allz...

 Sup Cendawan Thumb UP!!

bahan2nye:
  • 2 biji kentang (kupas n potong kecil)
  • sebungkus kecik cendawan kelabu (kalu nak pkai cendawan lain pon no hal)
  • 3 ulas bawang putih (tumbuk lumat)
  • sedikit butter
  • garam
  • susu cair
  • beberapa biji cendawan butang (potong dadu)
  • air (ikut suke korang nak banyak mane)
cara2nye: fasa 1
  • panaskn periuk
  • masukkn butter tadi n tumiskan bwg putih
  • agak2 bwg putih dah naik bau, masukkan kentang.
  • masukkan air sampai kentang tenggelam.
  • masukkan cendawan kelabu (atau mane2 jenis cendawan yg korang pilih)
  • biar sampai kentang lembut
  • then masukkan garam (pon ikut suke korang)
 cara2nye: fasa2
  • masukkn hasil rebusan td ke dlm blender
  • blend sampai sume bahan terblend (haha..)
  • then masukkn balik hasil blend'an' dlm periuk td
  • panaskn n masukkan cendawan butang n sedikit susu cair (pon ikut korang gak. kalu nak lagi creamy yum yum, letak byk2 pon x pe.. hahaha..)
  • lepas dah menggelegak, bley la tutup api n idang!!!
p/s sedap dmakan ngan roti gardenia sedap dimakan begitu saja. Selamat mencube ye.. n kalu nak tambah daging ke. sayur2 lain ke, pon bley juge...

Tuesday, October 25, 2011

Apa korang akan buat jika...

Situasi 1



korang tgh meronda2 dengan gumbiranya together with your friends. suddenly, ternampak beberapa couple ni dalam keadaan yg mencurigakan (in different places). what will u do?

Situasi 2




your children mengadu...

anak: umi... kalu abi antar kite, abi salam je. x cium pon.

umi : ... (what will u say?)

Situasi 3



u all g shopping. memang dah parking kete kat tempat yang sepatutnye. abis je shopping, dengan perasaan berkobar2 nak balik masak, dengan barang yang penuh troli, u all tolak troli sambil bernyanyi2 kecil (lagu lady gaga). tetibe je, nampak satu kereta ni (honda city baru yg lampu lawo tu) dok parking canteeeek punye blakang kete u all. means that kete cantik tu blocking u all punye kete hensem.. what will u do??

Friday, October 21, 2011

Jibam

as salam n slamat arie Jumaat yang InsyaALLAH akan memberikan kebahgiaan pade kite semua.. AMIN..

bebudak matrik start exam PSPM arie nih. pagi n petang nie, paper English.

ala... English je pon...
tapie, aku doakan mereka semua mampu wat yg TERBAEK!!! 
wa caya lu la...

hehehe... jom layan buku cite..

JIBAM

merupakan novel yang sangat aku suke.. aku ni mmg ade masalah nak membace dalam kenderaan yg bergerak.. kalu bace gak, mate akan jadi pedih2 sket, ditambah ngan kepala akan start pening2 n kalu aku gagahkan gak bace.. akan startla peluh2 dingin n mule la tekak pon nak main peranan gak.. aish...

tapie yang peliknye, mase aku beli novel ni, yang mmg dah lame aku idam2kan.. (aku beli yg cetakan pertama punye, berbelas taun yg lalu), beli kat Plaza Kotaraya (x ingat name kdai). balik ke umah naik bas nombor 188 (x sure btul ke idak tp destinasi Ulu Tiram). mase tu masih lagie ade perhentian bas sg segget (org JB musti tau ni..). 

dengan x sabaunye, terus bukak pembalut buku n menggagahkan diri bace buku nih.. n Alhamdulillah, simptom2 seperti di atas tidak berlaku... amazing kan...

buku nie mengisahkan tentang Jibam, yg merupakan anak Jiman n mak die (x ingat plak name). Jiman ni (ayah Jibam) pandai mengubatkan orang. seorang yg sangat baik hati, suke menolong orang sehinggakan orang amek kesempatan atas kebaikan die.

mule2 dorang satu family stay kat sebuah kampung ni. Jiman slalu tolong ubatkan orang. jadi isu bile Jibam lahir. ade org yg x pueh hati (manusia kan) mengapi2kan orang kampung. 

"Jiman tu mengubat orang pandai. Anak sendiri x terubat"

Jibam lahir sebagai seorang kanak2 lembam. x tahan dengo tomahan n fitnah org, Jiman ajak family die meneroka satu kawasan baru.

kat kampung ni la jdie macam2 cite. bile kawan yg die percaye, menipu die. ajak g cari akar2 kayyu, then g tolak Jiman ni ke dalam gaung yg penuh ngan ceracak buluh. Jiman ilang tibe2. yang menderita?? op couse le isteri die.

Jiman ade 3 org anak yg semuanye lelaki. yang sulung, macam x kisah sangat. yang kedua, cube nak cari siape yg menganiaya ayah die. yg Jibam plak, walaupon lembam, die dikurniakan sedikit keistimewaan. ape die? u all bace la ye... hahaha...
cover lame.. aku punye cam gini le..
cover yg baru sket


Cover terkini

ujang - penulis buku Jibam n Kartunis



buku ni cetakan creative interprize. memang sangat menarik, jalan cerita dan penggunaan bahasa yang mmg sangat aku suke... x ingat brape kali dah khatm bace buku nih.. jangan risau.. muka surat x brape banyak n boleh dihabiskan dalam mase 1 hari. (kalu pembace tegar - around 2 hours dah bley abis)

selamat layan JIBAM..
p/s sume gambo, hasil carian d google. thanx all!!

Tuesday, October 11, 2011

Menunggu Keretapi..

as salam all..

hopefully hari Selasa ni memberi kebahgiaan n ketenangan tuk sume..

nak share about 1 story book yg saye tengah telaah nih..

haha.. saye sangat suke bace buku cerita. n my favourite writer adalah k.yati berahim n ramlee awang murshid.

now, tengah bace buke cite k.yati. 
MENUNGGU KERETAPI.

thanx to k.yati berahim

belum abis bace lagi.. actually dah beli lame dah.. last 2 weeks. tp, x sempat nak bace. nak bace, musti dalam keadaan tenang. br boleh concentrate. haha.. my hubby keep saying, bace 3 ms je sehari. baru x cepat abis.. hahaha.. mane buleh kan.. kalu buleh, nak keep on bace je.. x sabo nak tau ape kesudahannye..

kenape saye suke k.yati? penulisan sangat simple, banyak pengetahuan am yg di add kan sekali... motivasi.. percintaan sket.. islamik sket.. sedih2 sket..

pendek kate, mmg suke la.. x pecaye? try la...

cite Menunggu Keretapi ni mengisahkan tentang Karina (mek kelantan) yg bercinta dengan Zarul (orang Minang). mak si Zarul (Pn Hasanah) yg sangat bangge2 kan keturunan minangnye sampai x mempedulikan perasaan anak2nye. abang si Zarul (yg da meninggal) meninggal balu n 2 org anak. Pn Hasanah soh plak si Zarul ganti tikar. emph.. macam2 pergolakan. si Karina plak ada abang (Abe Ya) yg x mo tolong anak n isteri n ade mek (Mak Yah) yg sangat bekerja keras tp x berape mendekatkan diri ngan ALLAH.

sebenarnye, banyak lagie la... korang bacela ye.. x rugi pon. lagipon, nak cite x best la sbb saye pon lom abis bace lagi... hahaha..

k la.. bubbye all....

Tuesday, October 4, 2011

Larian KAKOM 11..

as salam sume...

kene pakse wat entry nih... huhuhu..

LARIAN KAKOM

u all penah dengo word KAKOM? ex matrik musti tau kan ape KAKOM nih... ni la masenye nak mewakili kolej masing2... best tu.. dapat tunjuk ketereran, kehenseman, kecantikan dan kesemuanyela... hahaha..

back tu larian KAKOM 11. KMS akan jd tuan umah Karnival Kolej2 Matrikulasi ke 11 pd tahun 2011 ni. Karnival ni akan bermula secare rasminye pada 11/11/11. jadi, setiap kolej M.U.S.T.I mengadekan larian KAKOM nih..
KMS nye larian KAKOM diadakan pade arie Sabtu lepas, 1/10/2011. for me, untuk larian, last year mcm lebih tersusun. ape2 pon, thanx 2 unit Koko yang bertungkus lumus lemas memastikan larian ni berjalan ngan lancarnye. gimik En Alias mmg TERBAEK!!

tu je la... entry paksaan kan.. hahaha... n sebab terpakse, make terpakse gak aku x menempekkan sebarang gambo dlam entry nih..
(padahal x snap gambo pon.. huhu)

nak tau lebih lanjut? klik sini.

Tuesday, September 20, 2011

Raye... raye... raye...

as salam...

emph... aaa...

SELAMAT HARI RAYA AIDILFITRI...

boleh lagi kan.. raye masih bersisa beberapa hari lagi..

macam2 benda berlaku dalam bulan Syawal nih...
ada yang baik, ade yang kurang baik...

yang sedihnye... accident... nauzubillah..

ape2 pon... saya bagi pihak my hubby n anak2 nak mintak maap pade semua ye...

bubbye... n take care!!!

Friday, August 19, 2011

Iftar Perdana 2011

as salam..

nah update sket pasal Iftar semalam...

alhamdulillah, semuanye lancar. mama n anak2 datang lambat sket. cadangnye nak sampai kol 6.30 but akhirnye kol 6.50 baru sampai ke kolej. mase tu, dah abis dah khatam quran.

n alhamdulillah, anak2 dara mama sangat bersopan semalam. i mean sangat bersopan berbanding dengan Iftar tahun lepas 2010. 
last year, kitorang sampai agak lewat gak. memule ok jep. pastu start wat hal. panjat2 tiang kat susur gajah tu... dok main kejor2. mama x tahan, ajak dorang g playground. last2 balik je before azan maghrib. bebuke la kat umah dengan ape yang ada.

tu yang before decide nak bawak dorang tu, siap bagi ceramah motivasi + ugutan.. hahaha.... cakap kat dorang, kalu dorang wat hal, memang mama ajak balik...

n alhamdulillah, dorang mengotakan janji... but biase la.. bile dah jumpe memember (amni, amin n iman), nampak plak tempat luas kat surau tu... terjadi la aktiviti kejar mengejar...

x pe la tuh... ape2 pon, makanan semalam mmg sangat sedap. yum yum.....

Thursday, August 18, 2011

Cat umah...

as salam allsz...

cat umah..??? kalu ikut mmg malas. tapie, en. babah beriye2 nak cat. so, layan kan je la..
sebnonye, lame dah beli cat. mase memula pindah umah. last2 hari Nuzul Quran la baru start mengecat..

warna? hehehe... ijau n orange n pink... a.. a.. a... 
jangan bayangkan dulu tau...

warna ijau tu, dicat di sebahagian ruang tamu n kat ruang tangga. orange tu plak kat sebahagian ruang tame yg lain. pink tu, cat dapur....

cantik tak???

op couse la... umah aiii kan.. hahaha.. x abis touch up pon lagie.. malam ni plak ade Iftar Perdana kat kolej. cadangnye nak pegi... bawak anak2 dara sekali... nampaknye, pagi esok la lepas sahur baru sambung (kalu rajin)..

semalam Putrajaya x cuti.. en babah amik cuti semata2 nak cat umah... so sweet kan.. kan.. kan...

tu je nak share.. bubbye!!!


Tuesday, August 16, 2011

Hati-hati ye...

as salam sume...

kejadian berlaku pada hari Sabtu lepas...

tempat : depan umah
masa : 8 ++ pagi


hari Sabtu arie tu, mama keje. murnikan notes utk bebudak ni haa.. alkisahnye, Jumaat malam tu, my sister in law datang. dorang beramai2 kumpul kat umah mama sat. pas buka nak balik Pahang. dorang balik satu kete. so, kete adik ipar mama yg sorang tu, d tinggalkan kat umah..

en babah plak malam tu balik lambat. so, parking kete kat blakang kete mama. esok pepagi tu, dah kelam kabut terlambat nak g kolej (ingat start kol 8. rupenye 8.30). alamak ai.. cemane nih? nak bawak JGW, kene block plak. kete en babah kete ford lame, stering x power. mama mane reti nak alih kan kete tuh... so... decide la nak bawak kete adik ipar mama nih...

pagar sume dah siap konci.. dah siap salam anak2 sume.. peluk cium cam biase. babai2 segale. aleh2 masuk kunci (kete die x de alarm).. alamak!!! pehal x bley bukak plak nih... aduyai!! try punye try punye try... x bejaye gak...mintak la bebudak ni panggil en babah..

en babah : mane koncinye?? 
                 (sambil belek2 konci)
                 mmg la x bley bukak. ni konci kete saya...
mama : erk!!! ye ke??? (blushing)

dah amik konci sebenar, mama pon start enjin kete.. datanglah si najlaa menjengok ...

najlaa : buleh ke mama bawak kete ni?
mama : buleh, insyaAllah..
najlaa : (dengan muke was-was) hati-hati kat jalan ye mama...!!


hahaha... nak tau nape najlaa cakap cenggitu...

die x penah nampak mama die bawak kete lain, selain kete JGW tuh. n mama pon sebnonye x confident nak bawak kete orang. dan sepanjang ade lesen ni, cume 3 kereta org lain je yang penah mama bawak.

1. kete abah mama - toyota corona lame
2. waja adik ipar mama - bawak g skolah je
3. wira adik ipar mama - bawak g kolej je

brani bawak pon sebab dekat n insyaAllah kete x banyak...

tu je utk arie nih..

Friday, August 12, 2011

Fighting.. Yeah!!!

as salam sume..

selamat berpuasa n selamat menyediakan kelengkapan beraye...

baju anak2 dah beli ke?? kuih raye tunjuk2 dah dapat ke? kasut raye? brape pasang lak baju raye tahun ni? sedondon x baju tahun ni? tema warna ape?

mak ah... banyak naa tanye... jangan marah ha...

nak cite pasal my daughters ni...

hobi dorang time pose2 ini adalah...

BERGADUH!!!

aduhai... memang menguji jati diri dan kesabaran mama die nih... dari sekecik2 benda sampaila ke sebesar2 benda boleh dijadikan alasan bergaduh. almost ebery day la dorang bergaduh ni.. walaupon letih berpose, hobi yang satu ni, mmg x bley tinggal...

yang syoknye, ptg amik dorang dr umah pengasuh dorang, punye la x larat. siap mintak mama dukung masuk dalam kete... dalam keta bley tahan lagi... dok bukak aircond sekuat2nye... dok santai2 sambil menikmati kesejukan aircond tuh...

adegan bermula bile dah sampai umah.. mama turun bukak pago umah, dah start start bunge2 nak gaduh.. kuor je kete....

aduh...!!! start la sorang jerit2 sket, yg lagi sorang start nangis2 dah... emph...
pastu, masuk umah jap. sambung lagi gaduh... kali ni, pasal plasticine plak.

mule2 mama sabar gak... dah lame2... mane leh tahan..!!! mama terpakse bertukar kepada  sailormoon (pinjam jap ye beb!!) untuk mengelakkan pergaduhan jadie lebih beso...

aduhai anak2 mama... nape la korang dok suke bergaduh.. haish...
cube la berenti bergaduh. lagi2 di bulan pose nih...



emph... anak2 korang bergaduh x bebulan pose ni?? cecite... cecite...

Thursday, July 28, 2011

Why...??? Kenapa..??

kenapa...
manusia x pernah...

kenapa....
manusia selalu rasa diri die baik
diri die betul
n orang lain x pernah nak betul

kenapa...
manusia perlu menyembunyikan ilmu
x nak kongsi ilmu dengan orang lain?
bukan ke ilmu yang dimanfaatkan akan jadi amalan yang berterusan..??

kenapa...
manusia mementingkan diri sendiri?
x nak orang lain lebih dari die...
x nak orang lain berjaya bersama2 dengan die??

kenapa..
mausia terlalu pentingkan pangkat..
pentingkan kedudukan...
pentingkan diri sendiri...
sampai sanggup memijak n menginjak2 kengkawan sendiri..

kenapa...
manusia selalu mencemburui manusia lain..
sampai sanggup menfitnah..
sampai sanggup mencaci...
tapi...
kalu manusia lain menfitnah n mencaci die..
pandai plak die marah...

kenapa...
manusia selalu mengintai hak orang lain..
hak sendiri disimpan2..
kan ke best kalu share.
sharing is caring kan..

tapi...
selagi manusia bernama manusia..
tak kan jadi macam malaikat..
selagi manusia bernama manusia...
memang x pernah perfect...

tapi...
cubalah memperbaiki diri..
dan berubah dari kurang baik, menjadi lebih baik...


Friday, July 22, 2011

Malaysian Cartoon..

BoboiBoy... Best!!

KeluangMan x kurang hebatnye..

Best bangat!!! betul betul betul!!

walaupon pergerakan x smooth, tp, best gak la...




korang suke hak mane se??

Wednesday, July 20, 2011

Ceramah Perubatan Islam


tarikh : 15 Julai 2011
tempat : DKB 2
masa : 4.00 - 5.00 ptg
penceramah : Ustaz Halim dari Darus Syifa'

Pengisian:

Ustaz share maklumat tentang perubatan Islam. Biase la, pengertian dll. agaknya ustaz tengok sume cam dah x bley blah, ustaz offer nak tunjuk video.

jeng jeng jeng....

dengan bersemangatnye, sume orang angguk kepala laju2!!! hahaha...
u all ingat x peristiwa histeria beramai-ramai kat SMK Tanjung Lumpur, Kuantan. rasenye agak lame jugak la baru bebudak tu pulih sepenuhnya. one of the video yang ustaz tunjuk adalah mase ustaz tolong pulihkan bebudak nih...

agak seram2 gak la bile tengok video nih. ustaz kate ade 21 jin yang dok masuk kat badan bebudak nih.. asal cerita, bile bangunan baru nak didirikan kat tempat dorang.

pastu ustaz tunjuk plak video orang kene sihir. n pesanan ustaz, kalu g berubat, org yang ubatkan tu gune telur then tetibe plak dalam telur tu ade something, u all jangan percaye tau. video yg ustaz tunjuk tu, mmg nampak jelas yg perempuan nih muntah keluar paku 2", jarum peniti usah cakap la. paku n jarum nih pon keluar dari kepala n pusat dia. memang sangat menginsafkan.

pesanan ustaz lagi, kite kene berhati2 bila nak g berubat nih. pilih yang betul2 bertauliah n mengamalkan perubatan Islam. berhati-hati ye!! kalu ade yang bagi tangkal2 tu, tok sah g lagi la !!

Introduction to Ustaz Halim

ustaz kate die tgh wat phd
JoomKayuh tgh kusyuk tgk video

Ana tgh kunun2 dengo ceramah Ustaz Halim... haha..


cantik slaid ustaz buat

Makhluk halus...

as salam...


Yang dimaksudkan dengan makhluk-makhluk halus itu ialah 
makhluk-makhluk yang
dicipta oleh Allah s.w.t. tanpa berjisim yang pada kebiasaannya tidak dapat dilihat
oleh mata atau dirasa dengan tangan.
Mereka hidup di alamnya atau alam ghaib
Makhluk-makhluk ini ada asal kejadiannya daripada cahaya, iaitu malaikat, yang
sentiasa taat kepada perintah Allah, dan ada yang asal kejadiannya daripada api
iaitu yang terdiri daripada jin, iblis, syaitan dan sebagainya.
(sumber dari www.darussyifa.org/.../MakhlukHalusMenurutAl-Quran_Iss1_18Mei2006_.)

nape plak tetibe bukak cite pasal makhluk halus nih??

kejadian berlaku kat kolej nih hah... dalam 2 3 minggu ni heboh bebudak kene histeria la, ternampak2 la, terganggu2 la dan macam2 lagie... biase la benda2 nih.. suke mengacau terutama bile budak tensen nak exam. emph... 

pihak pentadbiran kolej dah panggil Ustaz dari Darus Syifa' untuk pem'bersih'an kawasan kolej ni minggu lepas lagi. 3 malam ustaz n the geng dok 'bersih' kan kawasan kolej. but then, bukan nak cakap x berkesan, tapi macam yang ustaz cakap, selagi bebudak ni still simpan tangkal or whatever yang bley hubungkan dorang ngan benda tu, selagi itu la it will keep following....
yang best tu, macam2 nama dorang bagi kat benda nih. u all musti penah dengo nama makcik karipap kan.. yg ni, dorang bagi nama anak makcik karipap... ape2 aje la kan...

ape2 pon, jom doakan semoga gangguan2 ni berhenti ye...

 ustaz tgh bagi ceramah perubatan Islam

as salam...

Monday, July 4, 2011

Pindah umah...

u allz suke x pindah umah..???

kalu aku ler.....
itu adalah benda yg paling x nak, x mo, x sudi, x suke dan x x x...

mau x nye... 
penat wo... bukan setakat fizikal.. mental pon penat..

tapi bile pk, umah sendrey.... 
pas ni, insyaALLAH x pindah lagi dah... 
terpaksela menguatkan azam, tekad dan semangat utk 
mem'pack' n meng'unpack' barang.

Alhamdulillah... urusan beli umah dah hampir selesai. tinggal tunggu lawyer call utk urusan terakhir. Dah dapat surat pon kate pemotongan duit umah akan bermula bulan ni. Penjual plak bagi kitorang duduk kat umah ni even though urusan lum settle 100%.
maka, dengan semangat yg x brape kobar2, n lps di'arah'kan oleh my hubby (hahaha...) baru le aku start kemas sket2. banyak x banyak la jugak barang. dok mengangkut barang kecik2 ntah brape trip n bape kete ntah. Rabu lepas plak dok ngankat barang beso2... 3 trip baru selesai (lori kecik je).

ntah brape malam plak tido menjelang pagi. x pasal2 si najlaa n najwa terbabit same. hahaha... sian anak2 dara mama..

special thanx to en babah yang bertungkus lumus mengemas rumah. n sampai arie ni pon, blum selesai unpack sume2 barang. penatnye ya Rabbi... insyaallah weekend ni settle la sume...

tu la cite utk arie ni. setelah menjamakkan berite selama seminggu. hahaha... nak siap2 ni. sat lagi kuliah...

pape pon... i still miss my umah sewa... lame tu dok situ. almost 7 years... tinggal la pokok pandan ku... tinggal la pokok serai ku... tinggal pokok pisang ku... tinggal la pokok ubi ku.... tinggal la lalag2 ku...

xpe2. misi minggu ini, nak amik anak2 pokok tu sume, nak tanam dalam pasu... letak kat blakang umah...


Monday, June 20, 2011

Hibernasi..

As-Salam..

lamenye tempoh hibernasi yek... hahaha... macam2 yang menyebabkan tempoh hibernasi menjadi ter...lalu panjang. Diantaranye ialah:

a. network ter'ganggu' (sebab paling utama)
b. bz tahap ultraman nebius!!
c. banyak naa perkara yg nak diselesaikan!!
d. idea x dak.
e. dan lain2.

disebabkan a.network ter'ganggu', bukan je x dapat update blog, malahan x dapat nak g menjengok blog kengkawan yg lain. terpakse menjamakkan bacaan. dasatkan... 

b. bz..??? ha'ah... rasenye lagi bz dr ultraman kot...!! yang paling ketara adalah... jeng keng jeng... nak tanda tutorial budak!! hahaha... tu la kan.. dah setahun dok goyang2 kaki. ha... amik ko. rasakan ke'enakan' mengajar...

hahaha... sepanjang tempoh hibernasi ni, macam2 benda terjadi. Najlaa n Najwa exam. tp sampai skang x dapat lagi sume2 kertas. Majlis perkahwinan kakak babah, belah pompuan n belah lelaki. Dapat org Temerloh..
ingat lagi dak... kitorang kan dalam proses beli umah. x ingat, klik sini. Alhamdulillah, sume2 urusan dah hampir selesai. Malam smalam, pakcik Atok dah serahkan kunci kat kitorang. we all plan nak pindah kan barang secara kecil2an dulu. malam kang ingat nak basuh umah tu. tu pon kalu x penat la.... n nak mintak jase baik u all bley..??? doakan ye semoga semua kitorang dipermudahkan...

k la... tu jek... c u later..!!

Friday, June 3, 2011

share pengalaman..

as salam sume..!!

lamenye x ngomel2 dalam nih.. rindunye..!!! rindunye!!!
kebuzyan yg melampaui norma2 batas kenormalan... baru nak berjinak2 ngan time table baru yg MASYAALLAH 'bestnye'.. hahaha...

dan yg paling beshnye, nak mencube bidang yang baru iaitu
MEMBERI KULIAH!!!

gile ko!! nak facing 201 pasang mata (x kire yg pakai spek lagi!!!) pergh!!! gile banyak tu!!! aku biase nyanyi je depan ramai2 orang nih... bile nak bercakap, pkai mic lagi tuh.. di dewan yg boleh memuatkan seramai 250 orang... emph...  u allz bayangkan la sendiri...

punye berdebar2 menunggu saat nak start kuliah tuh.. dah la kene spekong.. aku yang "terlalu" terro English nih, dok la berdebar2 mengarang ape yang nak dimerepek kerepekkan mase lecture kang....

tapie, bile dah menghadapi lecture tuh, alhamdulillah!!! dah 2 kuliah aku attend, rasenye ok kot!!! hahaha... nak tau ok ke idak, kene la tanye my students kan.. kan.. kan... dan seperti yg dijangka, terpakse gak aku mix n match kan english n malay.. huhuhu... x hebat, x hebat...

dengan mase mngajar 18 jam seminggu, dengan subjek yg baru (ye ke? haha..), dengan nak kejo lecture n tutoran.. dengan nak prepare for lecture (tetibe aku jd rajin plak kat umah, memalam dok btulkan Impress - similar ngan Power Point)... sian plak kat my daughters!! terabai jap...
cite plak psl twin tu, siannye anak mama tu.. dah la cuti sekolah, mama die keje plak lagi.. dah dok mengadu rindu2 kat nenek die... alahai anak!! mama pon rindu gak kat nenek... takpe2 kite tunggu mama cuti ye!!!

dah la asik dok main beskal sampai jatuh2. kat umah pengasuh, mandi pon rilek jep. x de nangis2. tibe kat umah, nak soh mama plak mandikan... siap nangis2 lagi tu!!! hahaha... blakon btul la bebudak nih.. xpe2.. blakon2 pon mama sayang tau!!!

smalam, bungkusan skincare yg dijual oleh pn. Lynna (a walk to remember) dah slamat sampai. dah pkai pon mlam n pagi nih... tunggu perubahan muke i yep..

dah la tuh... panjang dah entry nih!!! aku dokan, ALLAH permudahkan urusan kite untuk arie nih n hari2 yang akan datang...

see u all... muah!! muah!!! muah!!!

Wednesday, May 25, 2011

alahai....

as salam allz...

minggu ini sangat bz... x sempat nak curik2 mase tulis blog pon... + malas pon sebnonye... hahaha... tapie, alhamdulillah.. still lagi sempat jengok2 blog kengkawan lain...

nape bz sangat?

minggu ni, budak baru mendaftar. so... bermacam2 la persediaannye.. last week, penuh ngan persediaan nak menghadapi minggu ni... alhamdulillah... everything goes well. biase la ade tekurang sket2. tetibe system wat problem. generate slip pendaftaran budak, but without hostel...

tapi, ok la ade lubang2 sane sini.. baru leh wat post mortem... hahaha...

k la... de idea bile tulis blog sambil dengor  minus one 'Sedetik Lebih'. x bley blah... asik dok nyanyi jep..
hahaha..

najlaa n najwa tengah cbuk kot jawab kertas soalan... mudah-mudahan bley jawab la tuh...

k la dear... bubbye!!!


Monday, May 16, 2011

Hari guru....

as salam..

dah beberapa minggu menyepi...
tapi, arie ni, x sampai atie nak menyepikan diri...
kenapa?

sebab arie ni, arie kami..
KAMI?
siapa kami?

GURU seluruh MALAYSIA....

so, dengan rendah diri... dengan penuh rase kasih sayang.... dengan penuh bangga.. nak ucapkan pada semua guru, bakal2 guru, bekas2 guru, yg nak jadie guru tp x dapat, yg x mo jd guru tp terjadi (aku le tu!! tapie skang dah redho...)

SELAMAT HARI GURU!!!


tema :

Guru Penjana Transformasi Pendidikan Negara

kalu nak compare sambutan kat sekolah ngan kat kolej ni... memang cam langit ngan bumi...

 

mane tak nye.. bebudak x de!! so, we all sambut la sendrey2. nyanyi GURU MALAYSIA sendrey2. biorla walau x best pon.. 

 

hadiah..??? jadi la... cik puan cempaka blanje makan eskrim sorang sebatang.. hahaha... yg siannye, die blanje die sendrey..

 

hehehe... bukan harap sangat pon hadiah...

bagi aku la... adiah paling best ialah...

1. bile student ko berjaye dalam idup... ape maksud berjaye? jadi doktor? or engineer ke? nop.... 4 me, even kalu student aku jd suri rumah pon aku dah gembire. s long s die x jadi org2 yg x tentu arah...

2. bile student jumpe ko n tegur... dan selalunye, yg tegur ni adalah student yg mase kat sekolah adalah student2 yg biase2 jek? means?? yg nakal.. yg slalu tuang kelas... yg ni la yg x segan silu jerit CIKGU bile jumpe ko kat paso malam.. yg baik pon ada.... jangan salah paham ye..!!

tu la die... kalu kat sekolah, kan ada la majlis yg best utk cikgu cekgi nih. ade makan2. ade persembahan dr bebudak... dan aku? salah sorang cikgu yg akan mengade2 angakat tangan due2 belah sebab nak wat persembahan... annoying x? ntah la... biorla.. janji aku suke.. kawan2 aku pon suke... hahaha...

dan td, kengkawan kat skolah sok aku datang skolah wat persembahan.. see... i've told u.. hahaha....

kitorang minggu ni ade persediaan untuk kemasukan students baru next week. b4 abis slot pertama, En. Awang tinggalkan kitorang ngan satu pertanyaan...

"Adakah kite nak anak kite diajar oleh guru-guru macam kite?" 

pergh... dalam maksudnye tu...

pikir2kan dan selamat beramal...!!!

cukupla tu dulu... bubbye all...

 

Tuesday, May 3, 2011

hahahehehuhu...

as salam...

ish... ish... mane plak pegi penyapu nih? bulu ayam ade? x pon, kain buruk pon bley lak... banyak la plak abuk2 kat sini.. al maklumla... almost 2 weeks x jenguk2 my blog nih...

ade x kengkawan yg tetunggu2 n tenanti2 n tertanye2 mane le mama si najlaa n najwa ni pegi? hehehe... g betape je... dalam dok betape2 tu, macam2 tempat gak dah pegi... meh sini nak update mane tempat yg mama najlaa n najwa g...

selain daripada alamanda ye..


a. balik ulu tiram
- g karaoke lagi kat today's mall.. haha
- g berurut kat Sungai Tiram
- besday party irfan... order kek kat my prend LISZ. kek ko mmg sodap la beb!!
- g melawat kote tinggi
  (tahun 2011 tahun melawat Kota Tinggi tau)
- bawak budak memain kat playground tepi sungai kote... best tu!!!




b. g pesta buku antarabangse 2011 kat PWTC
- g ngan annabella n mom2be.
- parking kat carefour subang then naik komuter
- paling best? jumpe NORHAYATI BERAHIM... hehe..
- berjaye mengabiskan banyak duit
  (terBELI 5 novel u allsz n ade gak buku utk anak2 dare)
- best sangat..!! orang x ramai sangat..



c. g kenduri kawin kat Melaka
- makan best
- tetibe pepagi esok tu, perut meragam plak..
- mangsenye??
  mama, en babah n najlaa... najwa? steady jek sebab die x makan
- punca?
  en babah kate maybe sebab b4 sembelih lembu, ade org 
  tepuk perut lembu tu...  that's why la.. (bley pecaye ke??hehe..) 




d. g shah alam
- amik t-shirt unit yg diorder kat my pren.. thanx jannah




e. nak g IKEA
- ni plan esok nih..
- nak g ngan annabella n mom2be...

k la... jumpe lagi d lain mase... bubbye..


Wednesday, April 20, 2011

Karaoke oh karaoke...

as salam u all...!!

semalam kitorang telah diarahkan cuti supaya dapat g berfoye2... hahaha... x de la.. semalam cuti untuk ganti arie nih!! panjang la citenye...

wokeh... bebalik ke tajuk asal...

mmg kitorang (me, annabella, cik puan cempaka n mum2be) dah merancang nak befoye2 ke alamanda. rancang nak tengok wayang n bekaraoke...

last2, yg jd pegi cume kami bertige. mum2be x jadi coz nak siapkan assignment...

journey kami start kol 9.30am. kunun2 cepat sampai, bley la berfoye2 lame sket.. hehehe... sesampai je kat alamanda, trus menuju ke GSC. check cite ape yg ade... cik puan cempaka nak tengok cartoon... so, pilihan yg ade cume RIO. n rio ni ade kol 1, 3 n yg lain2 x hingat...

after that, g la tempat karaoke tu. tgk2 lum bukak lagi... bukaka kol 11. so, we all g la pusing2 jap kat carefour jap. kol 11 g balik sana... dah bukak, tapi... budak keje kat sane kate
"sori kak. system down la... dalam kol 11.15 kang dah ok kot"
haish... kitorang g beli pretzel aunt's ann jap then g balik sane kol 11.15. dan sekali lagi budak tu kate:
"sori kak.. sys tadi dah ok. tapie sys cashier plak wat hal. akak datang balik la kol 12.30 kang..."

mak ah!! lame tu... emph... g makan dulu le. tunggu cik puan cempaka dulu, kang baru decide nak tgk RIO kol bape...


cik puan cempaka manage utk sampai b4 kol 1, then kitorang tgk la RIO kol 1...
best wooo cite ni... pasal burung biru (x ingat species ape) yg tinggal 2 ekor je. satu jantan (name blu), satu betina (name jewel). they all decide nak ehem2 kan burung ni, so that dapat la zuriat... kanape RIO? Rio de jenero adalah tempat burung2 ni nak digabungkan... dan mcm2 insiden la... n biase la.. happy ending.. yg bestnye, si blu ni x pandai terbang!! ish.. cite banyak x gune... g tengok ye....



lepas abis layan RIO, g solat then teruskan rancangan yg tertunda tadie... layan2 karaoke sampaila hampir2 kol 5.... pergh... best la....

hehehe... next time, ade org lain nak join x???
sume gambo dr pokcik google

Monday, April 18, 2011

Jiran oh jiran...


as salam n slamat arie Senin.. 
hopefully mud sume org okeh ye.. kakelau mud nak ke laut, or gunung tu.. cecepat panggil balik.. hahaha..

nak cite pasal my jiran nih.. ops... x jiran. sebab die dah pindah umah dah...

kisah terjadi pada malam Jumaat lepas... ops!! bukan malam.. pepagi Jumaat..
my neighbor ni, sebnonye dah pindah umah. oleh kerana die pindah area2 situ gak, die mengangkut barang die sedikit demi sedikit... dan kemuncaknye adalah pada pagi-pagi buta arie Jumaat tuh...

jeng... jeng... jeng...

u all nak tau kol bape die angkat barang? kol 12.30 AM okey!!! mase tu, mate baru la nak telelap.. tetibe dengo plak bunyi2 yg mencurigakan. en babah plak x de kat umah... ish.. ish.. ish... tu yg x lena tido tu...

dan acara angkat mengangkat... angkut mengangkut berlanjutan sampaila pukul 2 AM... haish....

moral of the story :
1. kalu org pindah umah memalam, jangan wat assumption sendrey tau!! die kuor secare baik tau..
2. tapi, kot ye pon nak pindah memalam, jangan la lewat sangat.. sian kat jiran korang.
3. pindah malam la best.. x panas..
4. kalu nak jugak pindah malam ke pagi, make sure pindahkan barang2 yg x berat ye...

tu jek.. bubbye!!

Friday, April 15, 2011

Wanita oh wanita...

as salam...

cite kat bawah ni telah diforwardkan oleh cik puan cempaka. macam best je kalau dapat share sesame.
...LAYAN...

Mama dan Papa sedang menonton TV, seraya mama berkata. 
"..i letih la..dah lewat ni, i nak tido lah...." 
Mama pun pegi dapur nak tutup tingkap dapur, nanti masuk pulak lipas...leceh pulak nanti..
dah tu, ade pulak rice cooker dalam sink..rendam lepas makan tadi..
basuh jap... susun pinggan kat rak, lap dapur..terpercik kena sambal masa masak tadi...
check air panas dalam flusk..takut habis pulak nanti malam anak nak susu...memang dah kering pun flusk ni, jerang la air...sementara tunggu air masak, nampak pulak bekas gula dah kosong....
salin la gula...chec k bubur untuk anak nak hantar ke taska esok..
nasib baik ade lagi...ishh. ..ni lauk bila ni, semalam...dah beku dah...
basuh la kejap....pegi yard, masukkan baju kotor dalam mesin basuh..
.penat dah ni, besok je la basuh...sidai kaian lap je lah... 
tik...bunyi air dah masak...salin air dalam flusk...ok settle...   
baru teringat tak semayang lagi...on da way nak g bilik, papa tgk tv lagi...nampak pulak beg anak untuk hantar ke taska...check. ..
baju 2 pasang, towel...towel kecik utk selsama...calamine lotion untuk sapu ruam...pampers 4 keping....alamak. .telupa pulak masukkan botol...
basuh botol jap...ok settle...   ternampak pulak beg g keje...emm..
besok nak pakai beg polo coklat lah, asik2 pakai beg hitam ni je...salin jap barang2 g beg coklat...cek sume 6 poket beg, takut la tetinggal apa2..leceh pulak..selalunya barang yang tertinggal tu la yang nak pakai nanti...
hishhh sempit la beg ni...hangin je...nak kena beli ni beg baru...
rasenya 25 hb ni Sogo sale nih...mana flyers tadi ek...ha ni die..
ok, catit jap kat yellow sticker, nanti lupa..ok settle...   

Tetiba dengar suara papa..."..u buat apa lagi tu..tadi kata nak tido..
"...."..yelah nak tido la ni..nak smayang jap..."   
masuk toilet..buat apa2 yang patut...cuci muka dulu..2 jenis lak tu...adoi..gosok gigi...smayang. ..pakai toner...pakai treatment cream...nak lawa and maintain punya pasal lah ni... nanti orang kata baru anak satu dah macam anak 4 pulak...huhuhuhu. ..   
bukak almari...emmm. ..pakai baju hijau ni lah besok...
gosok kejap..check baju papa, baju papa pun kena gosok jugak ni...
kat bilik belakang... la, napa komputer ni tak tutup ni..gelas kopi pun ade lagi, dah bersemut dah..ishhh ...g dapur, basuh, sambung gosok baju...gantung elok2...kemaskan baju gantung2...
masukkan seluar papa yang dah kotor dalam tempat kotor...ok settle..   

dgr suara papa lagi..."..i dah ngantuk ni.."..dalam pada nak masuk ke bilik...owh. ..pokok aku dah nak mati ni ha..lupa dah 3 hari tak siram...ok, siram jap...check jap pintu ni...sah tak kunci lagi...grill pun tak tutup..ni kalau tak check ni, senang2 je mat indon masuk rompak umah aku...bukak lampu luar..   ni mainan ni sepah2...masukkan la dalam bakul mainan budak ni...banyak nya...sampai bawah meja makan pun ade...adoi.. 

..ok dah ...   ok dah boleh baring...adoi sakitnya pinggang...cium si comel ni kejap...selimutkan die...la..napa basah ni...emm, tukar la pempers ni...tak bagus la brand ni, nanti nak tukar lain la...nanti g Sogo 25 hb ni beli la skali...ok sayang tido k...kalau boleh jangan la bangun tgh malam ni eh..tido sampai pagi k...gud nite..sweet dreams...   aaahh...sedapnya dapat baring...mana pulak lotion sapu kurus aku nih...ha, ni dia...sambil sapu lotion kurus,,,setkan alarm...setkan program kerja besok...pg kul 9.30 ade meeting.. ahh...boring. ..panas pulak lotion nih..dah la...emm..sedapnya lelapkan mata...Ya Allah...terima kasih untuk rezekiMU hari ini,. ..mohon keberkatan dari mu tuhan...

papa pun bangun tutup tv..."...i dah ngantuk sangat ni...nak tido lah...citer pun tak best malam ni, bola pun takde..."...selang seminit ...dengar suara papa berkeruh...dah agak dah....   So?....apa yang peliknya..?? 


hahaha... any comment?

Thursday, April 14, 2011

Najwa oh Najwa...

As salam...

kengkunun bz noo sampai baru la ni sempat nak menghupdate blog nih... huhu...

petang smalam mase amik bebudak ni, ibu dorang dok la becite.

ibu    : akak tau... tgh tadi, nor mengamuk. dok le marah si mia
           (1 of budak yg die  jage). abih sume budak ni takut. 
           mase makan sume diam jek. cepat je dorang makan.
mama: iye... dah tu?
ibu     : dah sudah tu, dorang siap2 nak g skolah agama. b4 g,
            sume dok salam. orang lain salam je.
            si najwa, lepas salam then cium saya sambil cakap
           "dah la ibu. jangan marah-marah lagi ye." terus saye tergelak kak. 
            x jadi nak sambung marah. pandai plak die mujuk. 
           padahal, die yg slalu kene tegur ngan saya.

ntah nape, mate mama trus berair. sebak plak rase... hehehe... ntah pape pape kan...

Wednesday, April 13, 2011

Dari hotel ke pusat sumber...

Berita Terkini!! Hiburan Sensasi...

Assalamualaikum dan selamat pagi.

Majlis persaraan pengarah yang dijadualkan pada hari Isnin (18 April 2011) bertempat di sebuah hotel yang x kurang fofularnye di Bangi telah ditukarkan ke 
Pusat Sumber Kolej.

Pertukaran ini dilakukan kerana datangnye satu surat layang yg x melayang ke opis kolej mengatakan persaraan pengarah hanye buleh dibuat di dalam kawasan kolej SAHAJA. dengan ini, semua warga kolej diminta sedia maklum dengan berita ini dan tidak berpure2 berlepas ke Bangi untuk menghadiri majlis tersebut.

Sekian, harap maklum...


hahaha.. lawak kan.. emph... ape nak dikate. layan kan aje le......

Tuesday, April 12, 2011

Oooo... Cenggini rupenye..

As salam allz...

slalu tgk tv or g majlis2 yg ade tayangan video bagai, terpikir2 gak... cam best je kalau suara aku yg dorang gunekan... hahaha... brangan je kan..

dan... guess what? impian jadi kenyataan tau. hahaha... susah rupenye mase recording tu. dok la record, then play balik. x puas atie. record lagi, then play plak. banyak kali la dok wat bende yg same, baru dapat suare yg kire ok la... hahaha... amek ko. nak sangat kan....

suare diguna bukan nye utk majlis yg gah sangat pon... tp, rase puas la sbb impian tercapai... chill!! and 4 your info, rakam suare dengan berbekalkan laptop sebijik, headphone yg ade mic dan dirakam di tempat terbuke jep. bukannye kat studio pon... nak tau sape tukang bagi komen? ibu amni+iman+amin, mom2be n cik puan cempaka... hahaha...
best, best dan best!!!

Friday, April 8, 2011

Sakit pale + tekak + leher = productivity down

2, 3 arie ni, badan rase cam x sedap. start arie rabu, trase2 dah gatal tekak. batuk2 manje kekadang tekuor gak. badan cam lemah2, ngantuk jek.... then bejangkit plak ke leher. lenguh2... pening2 pale sket... aduyai...

nape ye??? x cukup rest kot... rasenye la....

n arie ni... makin menjadi2 plak die. tp tuan punye badan still lagi makan kepek, coklat n minum fresh orange (sejuk plak tu!!) ish.. ish...


Thursday, April 7, 2011

Samb... Pengasuh

as salam u allsz..

arie tu janji nak sambung cite pasal pengasuh bebudak ni hari isnin tu arie.. disebabkan agak cbuk (hehehe..) dan ade entry yg lagi panas yg HOT melecur, maka arie ni baru tercapai hajat nak menyambung cite pasal pengasuh...

Pengasuh ke 3

Nama: bebudak call her Cik Kiah (bkn nama sebenar)
umur : dah nak masuk 50 kot
tempoh mengasuh : 1.5 tahun
pengalaman : sangat ramai budak yg die asuh. anak die pon ramai. tp, dah beso2 dah.
reason x mengasuh : sebab anak die
komen mama : die mengasuh ok. cume ramai sangat budak yg die asuh. babies ade, toodler ade. n anak die pon dok ngan die skali. plak tu ade cucu. sorang 2+, sorang lagi baby. bebudak ni suke kacau baby. then bile dorang kacau, ayah budak ni marah dengan mengeluarkan perkataan yg x begitu sesuai didengari oleh kanak2. thats why mama pindahkn dorang. sian gak kat kak kiah ni. tapi, terpaksa la. untuk perkembangan anak sendiri. biase la bebudak. bad things lagi senang dorang nak absorb compared to right things.


Pengasuh ke 4

Nama: bebudak panggil ibu Su
umur : dah nak masuk 50 kot
tempoh mengasuh : 2 bulan
pengalaman : emph... x sempat nak tau la... hehehe..
reason x mengasuh : penat. sebab die ajar budak mengaji
komen mama : bebudak ni suke dok kat umah die. tapi, tu la... mase ni mama br tukar tempat kerja baru. slalu amik dorang around 2.30pm, lps tuko keje nih, amik around 5. die kate kang terkejo2 sebab budak ngaji start kol 5. tapi, babah kate, maybe ade kene mengena ngan pengasuh kedua tu.. xpe la.. bukan rezki die n mama kot... kite bersangke baik je la ye...


Pengasuh ke 5

Nama: ibu
umur : early 30
tempoh mengasuh : from ogos 2010 until now
pengalaman : banyak dalam hal bebudak nih.
komen mama : sangat comfortable ngan die nih. bebudak pon gumbira secara jasmani n emosi.. hahaha.. yg menyebabkan mama pon tumpang gumbiras.. very telus dan tulus. kalu x puas hatie, mmg die cakap je (x de simpan2 punye.) yang lagie beshnye, die pon ade twin gurls umur 6+. yg menyebabkan my twins susah nak diajak balik umah..

base on my observation, najlaa n najwa sesuai dijage oleh orang yg ade anak kembar dan bernama NOR.

tu jek. babai!!